edukativni portal

12344kk

12344kk

12344

više informacija

CVEKLA (Beta vulgaris var. cicla)

Pradomovina cvekle je obala Sredozemnog mora. Danas je to biljka koja se uzgaja u vrtovima i povrtnjacima širom Evrope. Stari Rimljani su poznavali i koristili cveklu u ishrani i to ne samo njen korijen već i list.
Ova dvogodišnja biljka vretenastog korijena crvene boje i tamnozelenog lišća spada u red najkorisnijih i najljekovitijih povrtnih vrsta. Plod je bogat vitaminima i mineralima, lako probavljiv, može se uzimati bez ograničenja i opasnosti od štetnih posljedica. Pored izuzetnog bogatstva proteinima (1,6 – 1,8 %), mastima i ugljenim hidratima (9 - 9,5 %), cvekla sadrži gotovo sve mineralne materije: kalcijum, kalijum (335 mg), natrijum (62 mg), fosfor (35-45 mg), magnezijum (1,0 mg), željezo (0,7-1,0 mg), fluor (0,02 mg), mangan, bakar, jod, sumpor, litijum, brom te u tragovima rijetke i važne metale kao što su rubidijum, celzijum i stroncijum. Važno je istaći da cvekla sadrži i značajnu količinu kobalta, koji učestvuje u stvaranju vitamina B 12. Ovaj vitamin je veoma važan za vegetarijance, jer se nalazi prvenstveno u namirnicama životinjskog porijekla. Nedostatak ovog vitamina izaziva anemiju (učestvuje u stvaranju eritrocita u krvi). Zato slaboj djeci i malokrvnim mladim ljudima treba češće davati svježe iscjeđen sok od cvekle zaslađen sa malo meda ili sok koji se pravi od jednake količine soka od cvekle i jabuke. Značajno je i prisustvo vitamina B1, B2 i C.

Cvekla – idealni zaštitinik zdravlja

U narodu je cvekla oduvijek bila cijenjena kao sredstvo za "popravljanje" krvne slike, što se vezivalo i za njenu, kao krv crvenu boju. Još 1957. godine istraživači su došli do nepobitnih dokaza o antikancerogenom svojstvu cvekle. Dr Aleksandar Ferenci, poznati mađarski ljekar, utvrdio je da ovo svojstvo cvekle potiče od bojene materije antocijana, koja sadrži veliku količinu željeza. Zahvaljujući sadržaju željeza u antocijanskom kompleksu, cveklin sok suzbija tumor, tako da se zloćudne (maligne) ćelije smanjuju a napadnuto tkivo ponovo dobija normalnu strukturu. Polazeći od toga da cvekla povoljno utiče na obnavljanje krvi, dr Ferenci tvrdi da ona može biti lijek protiv leukemije.
Drugi istraživač, dr Šmit navodi da je sok cvekle vrijedan lijek u liječenju oštećenja izazvanih rentgenskim i radioaktivnim zračenjem.
Izuzetni su zdravstveni efekti cvekle u slučajevima demineralizacije kostiju i zuba: prisustvo joda čini je dragocjenom u borbi protiv arterioskleroze i usporavanja procesa starenja. Osnov višestruke ljekovitosti ove biljke čine ipak betanin i betain, jer podstiču razmjenu materija, regulišu krvni pritisak, smanjuju holesterol, održavaju krvne sudove te podstiču rad jetre.
Cvekla povećava otpornost organizma na infekcije respiratornog sistema. Preporučuje se kod zapaljenja grla, gripa i drugih oboljenja disajnih puteva. Cvekla umirujuće djeluje na nervni sistem, pogodna je u liječenju nadbubrežne žlijezde, povoljno utiče na funkciju želuca i crijeva pa tako reguliše i stolicu i, konačno, ovo povrće - idealno je za jačanje fizički ili psihički iscrpljenih osoba i to zahvaljujući glutaminskoj i asparaginskoj kiselini, koje su vrlo važne za funkciju mozga i nerava.

Zdravlje » Cvekla